Banner-header-2019-NL.png

KONINKLIJKE MUZIEKKAPEL VAN DE BELGISCHE LUCHTMACHT

 

BIOGRAFIE
 

Land van Herkomst:

Belgie  
 

Vestigingsplaats:

Brussel  
 

Soort orkest

Harmonie  
 

Officiele website

www.royalbands.mil.be  

 

.

WETENSWAARDIGHEDEN
 
 

De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht bestaat uit een harmonieorkest van 60 muzikanten. De belangrijksterol van het orkest is het verzorgen van prestaties van militaire en culturele aard.

Haar zeer gevarieerd repertorium bestaat uit klassieke, romantische en moderne werken en talrijke bewerkingen.

De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht werd opgericht in 1946. Aanvankelijk onder de naam Muziekkapel van Brussel, werd ze in 1947 officieel erkend onder haar huidige naam.

Sinds 4 januari 2010 staat de muziekkapel onder leiding van Lt Kapelmeester Matty CILISSEN. Hij wordt bijgestaan in zijn functie door Adjudant-majoor Hoofdonderkapelmeester Dominique LECOMTE en de ADC  Olivier ZBONA en Guido De Valck. TM is Adj Rafhaël Macaluso.

De muziekkapel wordt vaak gevraagd op internationale Taptoes en Muziekfestivals, onder meer te Albertville en Nice (F), Mönchengladbach en Kaiserslautern (D),Bari, Rome en Bardonecchia (I), Alborg (Dk), Krakow (Pl), Halifax, Québec (Canada), Neuchâtel (CH), en Minneapolis (VS), Veiliko Tarnovo (Bulgarije) enz.

De muziekkapel begeleidt ook regelmatig solisten, onder meer:

Francisco Martinez (E), Tom de Vette (Nl), Sylvie Hue (F),Eugène Rousseau (USA), François Daneels (B), Jean-Claude Van den Eynde (B) en Jan “Toots” Thielemans en heel recent Jan Smets (B).

De formatie had eveneens het genoegen te mogen musiceren onder leiding van bekende dirigenten, zoals: Roger Boutry (F), Simon Poulain (B), André Waignein (B), Dennis Layendecker (USA) en Bernador Adam Ferrero (E). Sinds 1995 dragen de leden van de Koninklijke Muziekkapel, als belangrijk ambassadeur van de Luchtmacht, de Nestel van de Leopoldsorde. De titel “Koninklijke Muziekkapel” werd verleend door Zijne Majesteit Koning Albert II in 1996 tijdens het jaarlijkse feest van de Luchtmacht

 

.