Cesar Zuiderwijk

 

Cornelis Johannes (Cesar) Zuiderwijk, geboren 18 juli 1948 op de Bierkade in Den Haag, begint op 12-jarige leeftijd aan zijn eerste gitaarles. Hij houdt dat twee jaar vol en stopt er dan mee omdat hij de gitaar nooit zuiver gestemd krijgt. Bovendien vindt niemand het mooi als hij op het instrument speelt.

Cesar Zuiderwijk stapt over op drums als er bij de schoolband ‘The Sexplosions’ een vacature vrijkomt. Zijn eerste drumstel bestaat uit een bonte verzameling van koektrommels, augurkenblikken, hoedendozen, potten en pannen enzovoorts… Hij krijgt zijn grote kans als de drummer van ‘Rene and the Alligators’ een vinger breekt. Daarna is zijn carrière niet meer te stuiten.

Via ‘Hu and the hilltops’ en ‘Livin’ Blues’ belandt Cesar in 1970 in Golden Earring. Zij kennen hem al van zijn drumwerk in hetzelfde gebouw waar ook de Golden Earring repeteerde. Bij het eerste optreden met de Earring moet Cesar gelijk met de billen bloot. De band speelt op een groot festival in Aken (Duitsland) met onder andere de Engelse band ‘Free’ voor 30.000 bezoekers. Het optreden is een succes.

Golden Earring (Wall of dolls) is het eerste album waarop Cesar te horen is en Back Home is de eerste single waarop Cesar zijn inbreng laat horen. Midden jaren zeventig is de drumsolo van Cesar spectaculair gegroeid. Het wordt steevast afgesloten met de fameuze sprong waarbij Cesar met de armen wijd en een drumstok in iedere hand over zijn drumstel vliegt terwijl er achter hem een magnesiumbom explodeert.

In 1992 organiseert Cesar het befaamde 1000 drummers project op de Maas te Rotterdam. Wat niemand voor mogelijk houdt lukt Cesar: hij krijgt zo’n 1000 drummers met hun drumstellen op drijvende pontons bij elkaar die ook nog eens een muziekstuk uitvoeren. Cesar opent een aantal jaren later zijn eigen muziekschool genaamd ‘Music Station’ aan de Haagse Soestdijksekade, nadat hij al enkele jaren drumles gaf in de kelder van zijn huis in Den Haag. In 2006 werd ook een Rotterdamse vestiging van Music Station in gebruik genomen.

Cesar speelt nog altijd met de Golden Earring, maar daarnaast brengt hij soloprogramma’s op de planken waarin hij op humorvolle wijze alle aspecten van het drummer-zijn aan de orde stelt. Zijn voorstellingen geven een heel leuk inkijkje in de wereld van Neerlands beroemdste en meest kleurrijke drummer.

Sluit Menu