Fanfare 'Bereden Wapens'

 

De Fanfare ‘Bereden Wapens’ (FBW) is een van de 2 regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht. Het orkest bestaat uit 22 muzikanten en verzorgt de muziek rondom militair ceremonieel.
Naast de ceremoniële diensten geeft het orkest relatie- of goodwillconcerten in regio’s rondom landmachtkazernes. Dit doen ze om de goede contacten met de buurtbewoners in stand te houden. Verder speelt het orkest op taptoes in binnen- en buitenland


Op de fiets
De FBW verzorgt ook optredens op de fiets volgens de traditie van het Korps Wielrijders. Een fietsend militair orkest is uniek en wordt daarom vaak gevraagd.

Repertoire
Tijdens concerten speelt de FBW de repertoirewensen van het publiek. Dit kan mars-, koraal-, jazz-, pop-, volks- of filmmuziek zijn. Tijdens concerten voor veteranen vertelt de fanfare het verhaal van de veteraan.


Ensembles
De Fanfare ‘Bereden Wapens’ heeft 2 ensembles: een koperkwintet en een combo. Ensembles spelen op kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten.


Combo
Het combo speelt tijdens officiële recepties en diners binnen Defensie. Het combo heeft een bezetting van trompet, saxofoon, basgitaar, piano en drums. De musici zorgen voor sfeervolle jazz-, latin- en loungemuziek.

Geschiedenis 
Binnen de Nederlandse militaire muziek is het lange tijd traditie geweest dat elk regiment zijn eigen muziekkapel had. De landmacht had 4 fanfares: de Kapel van de Limburgse Jagers, de Genie Kapel, het Trompetterkorps der Cavalerie en het Trompetterkops der Artillerie. 
Na de bezuinigingen in 1992 en 2012 zijn deze opgeheven. Met de 21 overgebleven musici werd de Fanfare ‘Bereden Wapens’ gevormd. Deze regimentsfanfare zet de tradities voort van de opgeheven orkesten.

Sluit Menu