Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht

De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht werd opgericht in 1946. Aanvankelijk onder de naam Muziekkapel van Brussel, werd ze in 1947 officieel erkend onder haar huidige naam. Ze stond achtereenvolgens onder de leiding van: Henri MESTREZ (Componist van de officiële mars), Jean REDOUTÉ, Gaston DEVENIJS, Arthur HELDENBERG, André VERGAUWEN, Roger VERSPEETEN, Alain CREPIN, Eddy GEERAERTS, Jean-Luc BERTEL, Maurice DUBOIS en Guido DE RANTER.
Deze elite-eenheid van de Belgische defensie bestaat uit een symfonisch blaasorkest van 50 streng geselecteerde professionele musici en is doorheen de geschiedenis dankzij een aantal illustere dirigenten uitgegroeid tot een team dat momenteel tot de absolute wereldtop behoort.

Primordiaal is het muzikaal invullen en ondersteunen van militaire plechtigheden en internationale staatsbezoeken. Daarnaast vervult zij een representatieve functie als buitengewone PR-machine en uithangbord voor defensie in het algemeen.

Dankzij creativiteit en innovativiteit heeft de Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht zich ontwikkeld tot een moderne formatie met een uiterst veelzijdig en gevarieerd repertoire bestaande uit romantische, licht-klassieke en moderne muziekgenres. Dit alles met diverse flexibele formaties, van bigband tot symfonisch blaasorkest, van Glenn Miller tot Richard Strauss.
De Muziekkapel van de Luchtmacht was een pionier in de combinatie tussen het toegankelijk klassieke en het lichtere muziekgenre (latin, swing, pop, rock, funk). Dit concept wordt tegenwoordig verder ontwikkeld zodat de Muziekkapel een breed draagvlak creëert, dit ter promotie en representatie van én voor defensie, van én voor onze natie, van én voor onze bevolking.
Het samengaan van traditie, artistiek topniveau, entertainment en humor zorgen ervoor dat de optredens en diverse activiteiten wereldwijd gesmaakt en gerespecteerd worden.
Talloze uiterst lovende recenties in binnen- en buitenland getuigen hiervan.

Tot de core business van de Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht behoort ook de deelname aan internationale Taptoes en Muziekfestivals, ondermeer te Albertville en Nice (F), Mönchengladbach en Kaiserslautern (D), Bari, Rome en Bardonecchia (I), Alborg (Dk), Krakow (Pl), Halifax en Québec (Canada), Neuchâtel (CH), Minneapolis, Washington, Norfolk-Virginia (US), Veiliko Tarnovo (Bulgarije), Oslo (Noorwegen), Hamina (Finland) etc..

De muziekkapel begeleidt ook met regelmaat nationale en internationale topsolisten waaronder: Eugène Rousseau (USA), Nathalie Choquette (Canada), Radek Baborak (Czeck), Michel Becquet (Fr), Eric Aubier (Fr), Thomas Leleux(Fr) Ian Bousfield (GB), Steven Mead (GB), Ole Edward Antonsen (Norwe), Jorgen VanRijen ( Nl), Ben Van Dijk ( Nl), Frits Damrow ( Nl), François Daneels, Jean-Claude Van den Eynde, Jan “Toots” Thielemans, Filip Jordens (B), Jo Lemaire (B), Jan Smets (B) Simon Diricq (B), Glenn Van Looy (B), Jeroen Berwaerts (B).

De formatie had eveneens het genoegen te mogen musiceren onder leiding van vermaarde dirigenten, zoals: Roger Boutry (F), Simon Poulain (B), André Waignein (B), Dennis Layendecker (USA) en Bernardo Adam Ferrero (E).
Sinds 1995 dragen de leden van de Koninklijke Muziekkapel, als belangrijk ambassadeur van de Luchtmacht, de Nestel van de Leopoldsorde. De titel “Koninklijke Muziekkapel” werd verleend door Zijne Majesteit Koning Albert II in 1996 tijdens het jaarlijkse feest van de Luchtmacht.ds 4

Sinds 4 januari 2010 staat de muziekkapel onder leiding van Commandant-Kapelmeester Matty CILISSEN en zijn adjunct, Adjudant-majoor Hoofdonderkapelmeester Dominique LECOMTE.

Sluit Menu